Loggbok och turer

Loggbok och turer

Paddling

.

5-6/8--09 Paddling i Luleå: Småskär, Brändöskär, Smålsön mm

Logg 2009Posted by kajaking Sun, August 09, 2009 19:49:27
Efter att fixa med saker som behöver fixas när man varit utsatt för stöld så bestämmer vi oss för att ta en tur med Anitan. Någon natt ska det bli och vi laddar med massor av proviant: 15 liter vätska (i olika form), grillad kassler, makaroner, potatis, tonfisk, 5 dubbeldajm, kexchoklad, 4 påsar godis, torrmat och mycket mer. Med nya sommarsovsäckar har vi lite mer plats för proviant i kajaken.

Paddlingen på sjökort (35 NM).

I augusti går det att hitta hallon längs sträckan.

Vi startar i Hindersöstallarna. Här finns ingen riktigt naturlig iläggningsplats så vi använder båtrampen. Vädret är både soligt, varmt och lugnt så det blir lätt och bekväm paddling. Vi tar sikte på Trollerisundet vid Långön. Sundet torde ha fått sitt namn pga av det magnetiska störområde som ligger i öster (?). Vi fortsätter till Storsand på Långön för ett första fika.

På väg in mot Trollerisundet.
Infart till Trollerisundet (klickbar).


Storsand på Långön (klickbar).

På Storsand har vi varit tidigare denna sommar. Här är fint men vi fortsätter efter en kort kaffe utåt. Nu är det riktigt varmt väder och vid Mjöon får vi följe av en större motorbåt som verkar leta efter en lämplig plats. Utefter mjoöns norr/öst sida finna faktiskt en del helt okay mindre platser att ta iland på. På rpl-kartan finns också en plats för landstigning inlagd (#25).

Paddlingen fortsätter i det strålande högsommarvädret utefter norrsidan på Mjoön. Vi får följe av en motorbåt modell större med styrbrygga. Utefter Mjoön finns många lämpliga landstigningsplatser när man har kajak. Vi bestämmer oss ändå för att fortsätta mot Bullerhamnen, Småskär för att eventuellt hälsa på bekanta.

Utanför nordostsidan av Mjoön (klickbar)

Brändöskär i sikte (klickbar)


Småskär (klickbar)

Väl i Bullerhamnen ringer vi våra bekanta. De har åkt till Sandögrynnorna. Det är en av dessa dagar då det förmodligen är ganska trångt där. Tydligen är det ett femtiotal båtar på Sandögrynnorna. Vi padlar istället tillbaka till badstranden i Klubbviken på Småskär. jag tror inte någon av oss varit här förut. Sandstranden är fin och det finns även sköna klippor längre bort i viken. Här blir det lunch och vila ett bra tag innan vi paddlar vidare mot Brändöskär.
På väg in i Bullerhamnen på Småskär.Klubbviken, Småskär (klickbar)


Klubbviken, Småskär (klickbar)Klubbviken, Småskär (klickbar).

Det är inte alla dagar vi skulle ha lust att paddla över till Brändöskär men det här är definitivt en av dessa dagar. Vädret är perfekt, soligt, varmt och skönt. Dessutom är det inte mycket vind. Det är ganska mycket båtar på Brändöskär idag. Vi angör den lilla sandplätten längst inne i viken. Här ligger redan ett par offshore VKV kajaker. Det visar sig vara ett par trevliga Pitbor som är uppe och paddlar i Luleå skärgård.

Välkänd kristusstaty, gjord av konstnären Erik Marklund, på Hällgrundet utanför Brändöskär.

VKV möte på Brändöskär.

Klappersten på Brändöskär (klickbar).

På Brändöskär är det välordnat och finns en del att titta på. Stugor finns att hyra. Det finns gästhamn, toalett, vatten, grillplatser, kapell, labyrinter och fin natur.Kapellet som uppfördes 1774 tillhör Nederluleå församling och det hålls gudstjänster här någon/några gånger varje sommar. Tar man en lite längre promenad upptäcker man haparandamonzonit. Det visar sig vara en typisk bergart.

Kapellet på Brändöskär (klickbar).

Golvplankorna i kapellet är av modell större.

Brändöskär.
Labyrinter på Brändöskär

Någonstans ska vi sova och vi stannar nog inte på Brändöskär. Vi siktar på Smålsön. Det är en perfekt ö både för kajaker och fritidsbåtar. Väl på Smålsön så är det några enstaka båtar vid stranden. Vi paddlar runt ett tag men bestämer oss slutligen för en lämplig plats. Vi sätter upp tält och fixar lite kvällsmat. Sedan verkar vi vara ensamma kvar på ön.


Smålsön (klickbara).

Smålsön by night.


Tältplats på Smålsön.

Ingen kommentar.

Färden fortsätter förhållandevis tidigt den 6/8. Det är lugnt och strålande väder. Utefter Degeröns norr/öst-sidan passerar vi en riktigt stor samling av skrakar, det måste vara hundratals. Några av ungarna har lärt sig att flyga medan andra fortfarande bara springer på vattnet när de försöker undkomma vår välbestämda färdväg. Vi fortsätter upp till denyttre av småöarna utanför Lågören. Här har vi landstigit ett par gånger tidigare och av någon anledning är det attraktivt att stanna här för kaffe.

Trädet på det lilla grundet utanför Lågören.

Helt okay landstigningsplats på det lilla grundet utanför Lågören, lite stenigt men inte så farligt.

Det har nu börjat blåsa lite mer, sydliga vindar. Vi tar därför lä mellan Lappön-Hindersön och även bakom Knivören innan vi siktar på överfärd mot Skogsskäret. Nu är vi egentligen lite hungriga men bestämmer oss för att paddla över till Skogsskäret för lunch. Det blir en lite stökig överfart som kräver lite koncentration. Välbehövlig rast får vi på Skogsskäret. Det friskar nu faktiskt i en hel del.

Skogsskäret.

Det känns lite jobbigt och besvärligt att paddla i motvind direkt över till Hindersöstallarna. Därför bestämmer vi oss för att ta läland dvs paddla nästan upp till Hagaviken och följa land ner till Hindersöstallarna. Roligare paddling än denna bit har man väl paddlat men turen som helhet var en riktig höjdare - vill ut igen!

Åter på rampen i Hindersöstallarna.

  • Comments(1)//logg.kajaking.se/#post34