Loggbok och turer

Loggbok och turer

Paddling

.

30/7-09 Dagstur Hagaviken - Knivskär - Tupparna - Långön tor

Logg 2009Posted by kajaking Fri, July 31, 2009 00:11:45
Oj, länge sedan det paddlats nu. Det har gått lite trögt med paddlingen i år på flera sätt. Vi tar Anita på dagstur. Med start i Hagaviken i Luleå paddlar vi i fint och lugnt väder utanför Risön och Ytterstön upp till Knivören. Här finns en sommarstuga men ingen är där så vi lånar stranden. Det blir en kopp kaffe på stranden.

Dagsturen

Sikören

Vi har inte riktigt bestämt oss var vi ska paddla. Vi fortsätter i alla fall söderut, antingen tar vi in i Hindersön eller så fortsätter vi mot Långön. Det blir till slut det senare. Det är stenigt mest hela vägen längs Hindersöns västsida. När vi paddlar förbi Tupparna måste vi bara ta in för att titta om Stugorna på ön står kvar och visst gör de det. Den ena är tom nyligen renoverad. Det är inte ett väldigt roligt ställe att ta lunch på utan vi siktar in oss på att ta lunchen på Storsand på långöns "baksida".

Angöring på Tupparna

Det är nu ett bra tag sedan vi (bla Vinger och jag var inblandade) lade tak och fixade fasaden på denna stuga.

Långön är en anrik gammal ö med yrkesfiske sedan lång tid tillbaka. Nyligen fångades faktiskt en stör vid Långön. Stören är ju utrotningshotat och kan bli över 100 år gammal.

Vi tar iland på Storsand på nordostsidan av Långön för lunch. Det är et fint ställe för bad en varm sommardag, fin sand och tämligen långgrunt. Därför är det också ett par båtar här i dag.

Storsand, Långön (klickbar)

Storsand, Långön.

I böckerna skärgårdsliv - En viltvårdare berättar av Rune Almqvist och 65:e breddgraden av Helge Almqvist, finns en del berättelser från Långön.

Det blir inte allt för länge på Långön. Nu padldar vi istället hemåt igen med en trevlig eftermiddagsbris, åtminstone till en början då den ger extra fart i kajaken. Det ringer i mobiltelefonerna flera gånger. Bland annat därför blir det stopp på både Knivören och Skogsskäret innan vi landar i Hagaviken vid 18-tiden.

En riktigt fin tur blev det i alla fall och lite ont i vänsteraxeln får man ta....

21,15 NM
  • Comments(0)//logg.kajaking.se/#post31