Loggbok och turer

Loggbok och turer

Paddling

.

29/6-1/7--09 Turpaddling Pitsund-Luleå

Logg 2009Posted by kajaking Thu, July 02, 2009 19:08:39
Värmebölja i hela Sverige och dags att ta en kanottur. Denna gång väljer vi, jag och FP, att starta längst i söder av Norrbottenskusten och paddla norrut. Hur långt norrut? - Det får vi se hur det känns. Vi paddlar Anita, VKV ving, VKV expedition. Det visade sig att det blev tämligen inomskärspaddling och lämpligt var att sluta hemma i Luleå.

Så blev turen. Det blev ett par övernattningar.Dag1: Pitsund-Baggen
Monger skjutsade oss söderut och vi startade paddling ett par timmar efter lunchtid i Pitsund inne i Piteå älv, ett par mil söder om Piteå. Visserligen är det inte nere i Byske men det får duga denna gång.

Aningens blåsigt är det vid starten. Det är svårt att uppskatta vindstyrkor och det varierar men jag gissar 5-6 m/s. Vi har motvind och börjar paddlingen med att känna om allt känns bra. Vi tar ett snabbt första stopp på Huvön alldelens utanför Piteå havsbad. Mycket husvagnar där nu...

Packning av Anita vid start i pitsund

Huvan, rader av husvagnar i bakgrunden.


Vi fortsätter paddlingen ut mot Bondön med alla dess vindsnurror. Det är nog inte så lätt att hitta landstigningsplatser på ett tag så vi tar i land när vi hittar en någorlunda fin sandplätt.

Vi hittade en liten plätt på Bondön. Det blev en kopp kaffe (klickbar)

Paddlingen fortsätter runt Bondöns sydostspets. Det är inga båtar i farten, en enstaka fiskebåt förvånar. Det är tämligen stenigt i Piteå skärgård. Därför blir det lite besvärligt att passera en och annan laxfälla på insidan, närmast land. Dessutom måste vi hålla ut ordentligt vid spetsen på Bondön. Vi ansluter sedan i princip till den inre farleden mot Luleå.

Vi fortsätter upp mot Mellerstön. Nu är det lättare paddling eftersom det mestadels är sidosjö. På Mellerstöns nordvästspets finns en riktigt fin sandvik. Den rekommenderas varmt. Vi stannar här för att äta. Det blir grillad kassler och potatissallad. Första dagarna fungerar det med färsk mat trots att vi inte har med oss kylförvaring i form av fryst vatten eller juice.

I övrigt består Mellerstön av både myrmarker, lövskogar, sumpskogar, öppna gölar och gammal grandominerad naturskog. Det ska också finnas tretåig hackspett på ön. Mellerstön ingår faktiskt i EU:s ekologiska nätverk för skyddad natur.

Den lilla viken på Mellerstön (klickbar).

Utsikt mot Bondön med alla vindkraftverk (klickbar).

Vi fortsätter norrut. Det börjatr bli dags att fundera över en lämplig plats för övernattning. Visserligen finns det bryggor och bekvämligheter på Vargön men det verkar inte optimalt för kajakingövernattning. Vi fortsätter därför över till Baggen. På Baggen finns en skyddad vik med Brygga och övernattningsstugor. Vi fortsätter något bortom viken och tar i land på en sand-liknande strand. Vid landstigning, halv nio, känns det inte riktigt som ett trevligt ställe men det visar sig senare vara över förväntan, riktigt trevligt. Lite stenig sandbotten är det allt men också sköna hällar och fin sand.

Baggen är en av Piteås största öar. Förutom de små "sandvikarna" finns nere på sydvästsidan höga branta hällar. Dessutom finns ett friluftskapell på ön.

Baggen vid midnatt (klickbar)

Dag1: Paddlingen Pitsund-Baggen
En ganska trevlig paddeldag har det varit. Jag har tidigare varit lite skeptisk till VKV vingpaddeln eftersom den har blad som är i största laget för mig. Det kan vara tungpaddlat och dessutom lite besvärligt då det blåser eftersom det rycker i paddeln. I k2:a på långpaddling inser jag nu att den fungerar bra. Paddelfrekvensen blir sällan väldigt hög och den sparar verkligen på lederna. Jag brukar ha lätt att få ont i höger handled (och ibland i vänster axel) men nu känner jag ingenting. Kanske är det en sådan paddel, men i juniorstorlek, som FP ska ha.

Dag2: Baggen - Antnäs-Börstskäret
När vi vaknar så blåser det en del. Vi har hyvsat långa överfarter framför oss så vi kollar vädret. Sjörapporten säger att det ska öka till 9-12 m/s. Vi bestämmer oss för att ta det lugnt på Baggen.

Tältplatsen på Baggen

Tältplatsen på Baggen

Förmiddagen är det okay men sedan börjar det bli lite sysslolöst. Vi tigger ett par liter vatten av en snäll familj som hyrt en stuga i viken och är på väg hemåt. Vatten är ett litet problem för oss. Vi får sällan med oss tillräckligt. Nu har vi i alla fall så att vi kan stanna länge om det skulle behövas. Det är ganska livlig trafik med båtar till detta ställe - verkar vara riktigt poppis.

Vi blir ändå kvar till strax före 18-tiden. Då avtar vinden betydligt. Det blev aldrig 9-12 m/s men vi slapp i alla fall kämpa oss vidare mot Nörd-Mörön. Jo, vi fortsatte dit. Under paddling visade det sig att det finns en bra landstigningsplats på baksidan Baggen. Nu paddlade vi i helt lugnt väder. Det var bara lite större dyningar som drev in från Bottenviken.

Nörd-Mörön visar sig vara ett kanonställe, faktiskt på gränsen till 5 stjärnor. Det ligger en liten båt i "sundet" men vi tar som vanlig in i en sandvik. Tidigare var detta två öar, Möröskär och Nörd-Mörön. Det finns rester av ett litet fiskeläger på ön.

Detta är ett perfekt ställe att övernatta på. Vi är ändå mer paddelsugna. Vi har ju inte paddlat mycket alls idag. Vi siktar därför på Antnäs-Börstskäret eftersom vi per telefon hört av en arbetskamrat till FP att Mannön är en tveksam plats att hitta fin övernattning på. Ett obligatoriskt fika blir det innan vi fortsätter.

Nörd-Mörön, en riktigt, riktigt fin plats (klickbar).

Nörd-Mörön, en riktigt, riktigt fin plats (klickbar).


Kvällsvädret är fantastiskt. Det känns som om vattnet är lika varmt som luften. Oj, vilken härlig paddling det blir. Trots allt känns det lite i rumpan så en bensträckare skadar ju inte. Utanför Mannöns nordspets är det grunt lång ut. Ett gäng fiskmåsar står till synes mitt ute i vattnet men det visar sig vara ett sandrev. Vi kliver ur kajaken och går ett par-tre hundra meter. Det är mindre än knädjupt och det känns som att gå mitt ute på fjärden.

Vid Mannön, närmaste land (Mannön) syns i bakgrunden.

Vi promenerar en bit

Vi anländer västviken på Antnäs-Börtskär vid halv-elva tiden. Oj, det var MYCKET mygg. I rasande fart sätter vi upp tält och kryper in för att slippa ytterligare plåga.

Antnäs-Börstskäret, här går det fort för att slippa myggen.


Antnäs-Börstskäret är ett fint ställe men ganska fullt med fritidshus. Synd bara att det nu, när det är vindstilla och myggtider, är lite för mycket flygfän. På västsidan där vi tar in finns en kommunbrygga med bastu, dass och soptunnor. Kanske är det bättre att ta in i ostviken då man paddlar - kanske lite svårare att komma i land men i övrigt är stranden finare där och inga båtar.

Dag2: Kvällspaddling Baggen- Antnäs BörstskäretDag3: Antnäs-Börstskäret till Luleå city

När vi vaknar är det fortfarande vindstilla. Vi skippar frukost och ger oss genast iväg.

Sviter från Antnäs-Börstskäret...


På Germandön, norr om Brännstrandsviken, hittar vi en liten sandstrand där vi tar in för frukost. Visserligen ligger en liten pyttestuga/friggebod vid stranden men det är helt öde och fint. Nu har vi flera alternativ för fortsättning men bestämmer oss slutligen för hemfärd in till Luleå. Därför måste vi ta det lugnt så vi inte kommer hem för tidigt. Vädret är trots allt fortfarande kalas, nästan för varmt (28 grader) och solen steker. Vi vill helst inte avsluta för tidigt.

Fint litet ställe på Germandön.


Fiskstim slår vid sidan av kajaken när vi passerar fjärdgrundet. På Sandöns sydsida tar vi en lång lunch. Jag kan inte hjälpa det, att komma till Sandön känns som "hemma", sandhedar, långgrunt, fin sand och myggfria stränder.

Sandön


Sedan paddlade vi makligt in mot staden, genom tjuvholmsundet, genom "kanalen" på Stensborg och ett kort fikastopp på Gråsjälören. Det är inte ofta vi gjort en "stadspaddling". Monger hämtade upp oss vid halv-fem-tiden nedanför Kungsfågeln (gymnasiebyn) i Luleå.


Stad i sikte (klickbar)

Stensborg

Gråsjälören


Dag3: Antnäs Börtskär-Kungsfågeln (Luleå city)


Totalt blev det en trevlig paddling. Nu har vi nog finslipat prylar och kroppar så vi kan ta en längre tur. Efter fönsterbyte och annat hemma så blir det nog en sådan.
Totalt 42 NM

  • Comments(1)//logg.kajaking.se/#post29