Loggbok och turer

Loggbok och turer

Paddling

.

24-26/7-08 Paddling i Luleå skärgård

Logg 2008Posted by kajaking Sun, July 27, 2008 14:00:37Blog Image
Torsdag 24/7-08 Lövskär-Kluntarna-Smålsön
Startade med Anita k2 hyvsat tidigt i fint och lugnt väder från Lövskär, paddlade förbi Vitfågelskär och blev precis knappt omkörda av turbåten innan vi paddlade in på Kluntarna. En bra början så vi tog lunch, kaffe ochvila på den lilla sandstranden längst inne i viken. Frontpaddlerskan sprang ett par km för att fylla på vatten.


Blog ImageVitfågelskär passeras i lugnt väder och med god fart

Blog ImageLunch- och vilapaus på Kluntarna (klickbar).


Turen fortsatte nordväst, rundade kråkskäret på Kluntarna och landade på nordsidan Björkskäret (förmodligenr # 27 på rlp-kartan och alltså måste undersökas). Stranden var lite grusig (om man inte vill landstiga direkt på hällan) men ett fint ställe för en kortare rast.

Blog ImageBjörkskäret.
Blog ImageBjörkskäret med utsikt mot Granskäret.

Nu hade det hunnit starta en hyvsat ordentlig sydlig-sydostlig bris. Vraket av träskutan Alma på Bastaskärets sydostudde såg därför aningens oroväckande ut. Vi viste vad vi hade att vänta när vi skulle paddla upp mot småskär: vindar från ett öppet Bottenviken som drar ihop vågor.


Blog ImageAlma på Bastaskär.

Mycket riktigt, det blev jobbiga vågor fyra streck akterom tvärs. Vi bestämde oss därför att inte bry oss om att paddla in på Småskär. Istället smet vi in i lä mellan Smultronskäret och Mjoön. Försiktig paddling följde ända upp till Mjoöns nordspets, där det finns en fin liten landstigningsplats med både sand och små hällar (# 25 på rlp-kartan). Den dyker plötsligt upp bakom nordvästudden. Här avnjöt vi fika och tog det lugnt i solen. Vi tar det lugnt eftersom vi inte vill hinna för långt idag. Vi planerar övernattning på Smålsön.


Blog ImageVi struntade i att paddla in på Småskär - fortsätter till Mjoön istället.

Blog ImageEfter att ha kryssat bland stenar mellan Smultronskär och Mjoön hitar vi denna lilla skyddade vik (med liten sandplätt) på Mjoön (#25) (klickbar bild).

Efter att ha blivit lite tagna av solen sökte vi mest skugga på Mjoön. Såsmåningom fortsatte vi och paddlade över till Smålsön (#24 rlp). Det var första gången som vi var här, ett fantastiskt ställe med sandhed, tallar och lång sandstrand. Ett perfekt ställe för natthärbärge. Vi slog därför upp tältet tidigt, åt mat, vilade. På kvällen blev det vin och chilinötter med utsikt över ett spegelblankt vatten i solnedgång. Smålsön får 5 stjärnor.

Blog Image

Inpaddling mot Smålsön, den första delen på kortet men sen visade sig bara bli bättre och bättre.

Blog ImageAha, det ser fint ut för natthärbärge.

Blog ImageEn och annan sten finns det på Smålsön men de är ganska sällsynta.

Blog Image

Tältplats på Smålsön.

Fredag 25/7-08 Smålsön - Lill-Furuön - Båtön - Lilla Båtöklippan

Startade vid 09.30 tiden norrut. Frontpaddlerskan har bestämt att vi ska till Lilla Båtöklippan och det kan bli en behaglig tur upp dit idag. Perfekt väder, helt vindstilla och varmt, möjligen kan det bli lite för varmt under dagen då solen kommer igång ordentligt. Nåja, vi kan paddla utan sittbrunnskapell. Det är verkligen härligt med stora sittbrunnar och öppet sådana här dagar.

Vi paddlar på öst-nord sidan om Degerön upp till Lågören vid Hindersöns/Björköns nordspets. En bit innan vi når Lågören ser vi ett par havskajaker som använder det lugna vädret för att paddla ut till Hindersöharun, ser ut att gå fint. Vi har aldrig varit på Hindersöharun men det får bli en annan gång. Vi kliver iland en kort sväng på Tärngrundet utanför Lågören.

Blog ImageTärngrundet utanför Lågören (klickbar).

Vi fortsätter raka spåret mot Lill-Furuön. Det börjar vara lite tjatigt att ta iland här men det blir ett lagom lunchavbrott. På Lill-Furuön är det full fart med båtar som kommer och far, incidenter och annat. Vi håller oss helst ifrån allt för stora folksamlingar just nu så vi drar direkt efter lunchen för att ta lunchkaffet på Båtön.

Blog ImageLill-Furuön

Nummer 15 på rlp-kartan är på de små öarna väster om Båtön. Vi paddlar dit. Där är det fina stenhällar men i övrigt stenigt. Vi cirklar runt lite men fortsätter sedan mot Båtöns västudde istället. Där bakom udden hittar vi en fin och mysig landstigningsplats för kaffepaus. Nu är solen tärande så vi söker skugga och vilar ut. Ett snabbt dopp blir det också. Detta ställe var riktigt mysigt det blir 4+ stjärnor. Vi är ju nu i princip redan på Lilla Båtöklippan.

Blog Image

Hällorna utanför Båtön.

Blog Image

Bakom Båtöns västudde (klickbar).

Vi paddlar vidare över till Lilla Båtöklippan. Här har vi ju varit förr. Det omskrivna bordet har blivit flyttat till strandkanten. Eftersom det inte är speciellt högt vatten inser vi att det kommer att försvinna om vi inte bär upp det. Vi bär därför upp det till "orginalstället".

Lilla Båtöklippan är ett favoritställe. Trots att klockan inte är mycket stannar vi och gör läger för natten. Vi hushållar lite med maten men vi kommer nog att klara även morgondagen. Godis och sådant har vi i alla fall gott om. Vi äter tortelini med fetaost. Vi kokar dem faktiskt i havsvatten för att hushålla med vattenreserven.

Blog Image

Bordet på Lilla Båtöklippan börjar se lite tärt ut...

Blog Image

Stranden på Lilla Båtöklippan. Vi använder vår "vanlga" tältplats uppe i buskaget till höger i bilden.

Efter tidig middag åker vi över till Stora Båtöklippan. Där provar vi istigning med flottör. Det fungerade lite tveksamt men vi övar inte så mycket eftersom kajakdäcket sviktade betydligt. Det är inte läge att få något fel på kajaken just nu.

Obligatorisk vandring på Lilla Båtöklippan följer. På östsidans klippor sitter äter vi Polly och tittar på en lång flygträning av två tärnor. En av de mest fascinerande övningarna är lång rak "helikopterstigning". Plötsligt försvinner den ena tärnan iväg eftersom den tydligen fått syn på en havsörn. Den jagar iväg och förföljer havsörnen en bra bit.

Penfolds och chilinötter blir det på den sydvästra stranden.

Vi planerar att eventuellt starta tidigt i morgon så att vi hinner hem och träffa Gerdan innan hon åker. Hon har bott hemma hos oss ett par dagar.

Blog Image

Panoramabild över östsidan på Lilla Båtöklippan (klickbar).

Blog Image

Lördag 26/7-08 Lilla Båtöklippan - Hindersön - Stallarna

Det blåser en del när vi vaknar därför bestämmer vi oss för att ta det lugnt med en lång sovmorgon istället för att stressa iväg. Vi paddlar iväg sen förmiddag. Anitan känns väldigt slingrig vilket beror på att vi nu nästan har slut på mat och vatten. Kajaken är nu väldigt baktung. Vi paddlar därför in på Båtön igen och fyller färskvattendunken med havsvatten. Sedan går det som tåget igen.

Blog ImageLill-Furuön mot Degerö-Börtskär.

Vi paddlade ner till Lågören/Strömmingsören där vi tog lunch: nudlar och anjovisfileer. Det var ett par båtar där och en vänlig karl gav oss ett par liter iskallt vatten - tack för det!

Blog ImageLågören/Strömmingsören.

Vi paddlar längs Hindersön. Det är lugna vindar inne på Hindersön men eftersom de är sydliga förväntar vi oss att de ska "kännas" på Hindersöfjärden. Vi tar in vid det gamla kalkstensbrottet en sista gång för att ladda inför överfarten av Hindersöfjärden. Där ligger endast en liten segelbåt (sealion påstås det vara). Det blir kolhydratladdning i form av diverse godis som vi har kvar, en och annan macka slinker också ner.

Blog ImageSista stopp på Hindersön före överfart av Hindersöfjärden.

Jo, det är lite vind på Hindersöfjärden. Sittbrunnskapellen åker på för första gången på länge. Segelbåtarna håller bra fart och det är lite stökig sjö. Det blir koncentrerad paddling raka spåret till Hindersöstallarna. Hindersöfjärden är lång (3,5-4 NM) och åtminstone jag tycker det är aningens motigt att ge sig iväg i en enstaka kajak över denna fjärd. Man vet aldrig riktigt vad man har att vänta sig där ute.

Blog ImagePå väg ut mot Hindersöfjärden.

Överfarten blev odramatisk men lite jobbigt var det allt pga vinden. Vi bestämde oss för att ta in vid Hindersöstallarna. Sedan hämtade vi bilen i Lövskär, tog smörbakad lax, öl och efterrätt i Hamnrestaurangen. Det satt bra efter en lyckad tursmiley. Frontpaddlerskan sade sig kunna packa om och ge sig ut på kvällen igen men jag bloggar så det får vänta ett par dagar.

  • Comments(2)//logg.kajaking.se/#post12